Jednym z najbardziej dojmujących obecnie problemów ludzkości jest nadwaga. Społeczeństwa stają się coraz cięższe i bardziej otyłe – niemal pod każdą szerokością geograficzną. Szczególnie mocno zauważalne jest to w krajach wysoko rozwiniętych. Państwa tzw. „zachodu” cierpią na bolączkę otyłości w niespotykanej w dotychczasowej historii skali. Kłopoty z utrzymaniem prawidłowego wagi ma już zdecydowana większość dorosłych i połowa dzieci. W liczbach bezwzględnych przekłada się to na setki milionów, a pewnie i więcej niż miliard ludzi, których codzienność określa wyniszczające zmaganie się z dodatkowymi kilogramami. Konsekwencje w wymiarze osobistym i społecznym są ogromne. Choroby powiązane z nieprawidłową masą ciała pną się w górę na globalnych listach głównych przyczyn hospitalizacji i zgonów.
W ostatnich dekadach nastąpił ogromny wzrost dochodów przemysłu zajmującego się różnego rodzaju pomocą w walce z otyłością. Metody cudowne, specjalistyczne preparaty, diety liczone w tysiącach kategorii – wszystkie one znajdują szereg wyznawców, a nierzadko również ofiar. Wydatki związane z odchudzaniem się stanowią w najbogatszych krajach istotny element domowego budżetu, co przekłada się na miliardowe dochody producentów wszelakich specyfików. Efekty zazwyczaj są mizerne, a wydane pieniądze – jak najbardziej realne. Wiele środków na odchudzanie ma wątpliwy, albo wręcz szkodliwy dla zdrowia skład. Ich stosowanie prowadzi do cyklicznych zatruć i śmierci u osób pragnących odzyskać smukłą sylwetkę. Właściwe żywienie i zwiększenie aktywności fizycznej zdaje się nie być aż tak atrakcyjne, stąd podejrzane i wątpliwe sposoby na utratę tkanki tłuszczowej cieszą się nadal dużą popularnością.
Rozwiązanie problemu epidemii otyłości może być prostsze niż się wszystkim wydawało. Badacze z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego na Tajwanie dokonali ciekawego odkrycia – zaobserwowano ścisły związek pomiędzy regularnym spożywaniem soku pomidorowego a szybszym tempem spadku wagi. Powiązanie to wskazuje jednoznacznie, że codzienna porcja soku z pomidorów wspomaga spalanie tłuszczu i odchudzanie, bez względu na to, czy zostało ono poparte zmianą diety, dodatkowymi ćwiczeniami, czy też jedynym czynnikiem zmiany był sam sok. Efekt był zauważalny w każdym przypadku i bezpośrednio wykazywał wspomnianą zależność.
W ramach badań, grupę kontrolną poproszono o to, aby spożywać szklankę soku pomidorowego dziennie (około 280 ml). Wyselekcjonowane kobiety w wieku 20-30 lat łączyło dążenie do utraty wagi, a okres próbny miał trwać 60 dni. Nakazano im, aby nie wprowadzały w swoim codziennym życiu żadnych innych istotnych zmian – sposób żywienia i aktywność ruchowa miała pozostać na wcześniejszym poziomie. Przed przeprowadzeniem testów kobiety zostały poddane szeregowi badań i pomiarów. Ustalono ich BMI, strukturę ciała – udział tkanki tłuszczowej, mięśni, wody, masę ciała etc. Jedynym zadaniem badanych było przesyłanie informacji potwierdzających, iż wypełniły one swój codzienny obowiązek związany z wypiciem szklanki soku pomidorowego.
Wyniki badań nie zostały zabezpieczone przez standardową procedurę powołania równocześnie drugiej grupy kontrolnej, której podawano by tzw. placebo, aczkolwiek konkluzja naukowców i tak była przełomowa. Dwumiesięczny test spowodował w rezultacie, iż we krwi kobiet pojawił się likopen karotenoidowy, czyli substancja zawarta w pomidorach, która odpowiada m.in. za ich charakterystyczny czerwony kolor. Obserwacja ta jest o tyle ciekawa, iż wcześniejsze badania związane ze spożyciem surowych pomidorów nie wykazały podobnego wyniku ani związku przyczynowo-skutkowego. Pomidory poddane obróbce termicznej cechuje inny wpływ na organizm ludzki niż ma to miejsce w przypadku zjedzenia surowego produktu, a co najważniejsze – jest to wpływ bardzo korzystny.
Kolejnym wnioskiem z badań było zaobserwowanie wyraźnego spadku wagi w poddanej testowi grupie kobiet. Pozostawienie dotychczasowych nawyków w stanie niezmienionym pogłębiło korelację między działaniem soku pomidorowego, a redukcją tkanki tłuszczowej. Dokonane pomiary potwierdziły także zmniejszenie obwodu talii, bioder i zmiany w strukturze ciała – wyniki wykraczały poza margines błędu, który zawsze należy w tego typu sytuacjach przyjąć. Zespół badawczy we wnioskach uznaje, iż zwiększenie metabolizmu tłuszczu i spadek wagi związany jest ze zmniejszeniem udziału białek zapalnych w organizmie – ze szczególnym uwzględnieniem proteiny MCP-1 – i wzrostem bezwzględnym ilości adiponektyny w krwioobiegu.
Zawarty w pomidorach likopen wykazuje nie tylko działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, ale dodatkowo uaktywnia kilka enzymów trawiennych, które poprzez krążenie krwi w organizmie przyczyniają się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Głównym czynnikiem pozytywnym jest działanie białka SIRT1 i enzymów pochodnych, które pomagają zredukować masę ciała bez konieczności zmian w zachowaniu, żywieniu czy aktywności fizycznej. I chociaż uprawianie sportu jest jak najbardziej wskazane, to jednak badania te wskazują, iż możliwe jest skuteczne odchudzanie bez nich – pod warunkiem, że wypija się szklankę soku pomidorowego dziennie.