Efektywność imbiru w spalaniu tkanki tłuszczowej

Od tysięcy lat znane są właściwości imbiru, jako rośliny stosowanej w medycynie naturalnej i alternatywnej. Korzeń imbiru działa korzystnie na układ pokarmowy i układ krążenia. Pobudza również do działania układ odpornościowy. Jego regularne przyjmowanie obniża poziom cholesterolu we krwi.

hgh-saa-koksy- sprawdz ofertę sklepu z dopingiem online
Zapraszamy do sklepu z dopingiem online

 Jednak dopiero w ostatnich latach naukowcy z Uniwersytetu Columbia rozpoczęli badania skoncentrowane na sprawdzeniu, czy i w jakim stopniu imbir pomaga spalać tkankę tłuszczową w szybszym tempie, niż robi to normalnie organizm. Opublikowany niedawno artykuł przedstawia doświadczenie przeprowadzone na grupie testowej dziesięciu mężczyzn pomiędzy trzydziestym piątym i czterdziestym rokiem życia, którego celem było zweryfikowanie, czy regularne, codzienne przyjmowanie niewielkich ilości imbiru przyspiesza utratę wagi.

            Statystyczny mężczyzna z grupy testowej miał indeks masy ciała (BMI, ang. body mass index) równy 27, co oznacza niewielką nadwagę, ale dalekie jest od chorobliwej otyłości. W dwa wybrane poranki naukowcy dostarczyli wszystkim dziesięciu mężczyznom śniadanie, które zawierało między innymi babeczki i sok pomarańczowy.

            Oba śniadania dostarczały każdemu mężczyźnie dokładnie 595 kalorii i składało się na nie 85 gramów węglowodanów, 25 gramów tłuszczu i 7 gramów białka. Do obu posiłków dołączono również szklankę ciepłej wody. Pierwszego dnia woda była czysta, natomiast drugiego dnia badania rozpuszczono w niej 2 gramy sproszkowanego imbiru. Po sześciu godzinach od śniadania sprawdzono, ile energii spalili testowani mężczyźni.

            Zgodnie z zasadą działania zdrowego organizmu, aktywność metaboliczna i wydatki energetyczne mężczyzn wzrosły krótko po posiłku. Zaobserwowano jednak, że po wypiciu wody z imbirem, aktywność metaboliczna testowanych mężczyzn wzrosła o 43 spalone kalorie. Wyniki tego doświadczenia doprowadziły naukowców do wniosku, że nie wprowadzając innych zmian w swojej diecie poza wypiciem codziennie jednej szklanki ciepłej wody z dodatkiem 2 gramów sproszkowanego imbiru można doprowadzić do utraty 2 kilogramów wagi w ciągu roku.

            Należy zauważyć, że jest to odważna ekstrapolacja, bazująca na niezwykle małej próbie badawczej. Nie wolno jednak zlekceważyć możliwości imbiru jako całkowicie nowego, skutecznego suplementu diety, pomagającego w walce z nadwagą.

            Mężczyźni, którzy brali udział w eksperymencie twierdzą zgodnie, że śniadanie, które zawierało wodę ze sproszkowanym imbirem dało im większe poczucie sytości w porównaniu do posiłku, który imbiru nie zawierał. Naukowcy sugerują, że związki chemiczne obecne w korzeniu imbiru mają właściwości tłumiące apetyt – do tej pory jednak nie byli w stanie określić, który związek chemiczny jest za ten efekt odpowiedzialny, podobnie, jak nie potrafili go wyekstrahować. Trwają kolejne badania nad wyizolowaniem tego związku chemicznego i zbadaniem mechanizmów jego działania. Wiadomo natomiast, że olejek zawarty w kłączu imbiru hamuje ochotę na niezdrowe przekąski – z tego powodu dodawany jest często do środków wspomagających odchudzanie i suplementów diety.

            Jednocześnie rozpoczynają się przygotowania do kolejnego testu dowodzącego skuteczności imbiru w spalaniu tkanki tłuszczowej. Tym razem jednak doświadczenie zostanie przeprowadzone na większej liczbie ochotników i rozłożone w czasie. Naukowcom zależy na sprawdzeniu długotrwałego wpływu związków zawartych w imbirze na ludzki organizm, a w szczególności na proces spalania tkanki tłuszczowej.

            Wszyscy przetestowani mężczyźni zgadzają się też w kwestii sposobu przyjmowania imbiru. Niektórzy wyraźnie zaprotestowali przeciwko rozpuszczaniu go w ciepłej wodzie, uznając ten sposób spożywania imbiru za niesmaczny i wywołujący mdłości. Kilku nawet określiło wodę z rozpuszczonym imbirem jako zbyt pikantną. Z tego powodu naukowcy spróbują podać odpowiednią dawkę kolejnej grupie badawczej rozpuszczoną w tłuszczu. Poza większą przyjemnością jego spożywania, dostarczenie imbiru w tłuszczu do układu pokarmowego jest dużo bardziej efektywne, niż popijanie go wodą. Sugerują, że jednoczesne przyjmowanie imbiru i zdrowego tłuszczu zwiększy ich bioprzyswajalność.

            Niezwykle ważne podczas używania imbiru jako suplementu diety jest jego działanie moczopędne. Wykorzystywane w leczeniu obrzęków poprzez usuwanie nagromadzonej w organizmie wody, może w początkowych stadiach używania dawać złudne poczucie szybkiej utraty wagi. Spożywanie imbiru ma również inne, pozytywne skutki – imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, w połączeniu z gorącą herbatą ma właściwości napotne i przeciwgorączkowe, jest również bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Jest również pomocy w stanach przemęczenia poprzez poprawienie pracy serca i zwiększenie koncentracji.

            Działanie imbiru przyspieszające spalanie tłuszczu zostało już wykorzystanie na niewielką skalę w przemyśle kosmetycznym. Balsamy wyszczuplające i modelujące sylwetkę zawierają w swoim składzie wyciąg z kłącza imbiru. Stosowane miejscowo, balsamy wspomagają walkę z cellulitem.